dilluns, 29 de juliol del 2019

Bruixes, amigues o enemigues?

Les bruixes sempre han sigut personatges de gran atractiu en la literatura de tots els temps. A mi, particularment, m'encisen. He llegit moltes obres els personatges de les quals han sigut dones que practiquen la bruixeria. Però cada autor o o autora ha enfocat aquestes fetilleres d'una forma o altra.
Per exemple,  Roald Dahl explica que eren dones lletges i malvades capaces de convertir un nen en ratolí. El seu llibre LES BRUIXES és un del que més vegades m´he llegit. És una història digna de ser contada durant les nits d'hivern a la vora del foc i amb els llums apagats.
 En EL MÀGIC D'OZ apareixxen dues bruixes bones i dues dolentes. Particularment sóc una fan de la la malvada Bruixa de l'Oest, la que posa obstacles a Dorothy i li envia l'exèrcit de micos voladors. Si no fóra per aquesta bruixa, el camí de la colla haguera sigut massa fàcil i no hagueren aprés a superar les seues pors i dificultats.
La saga de Terry Pratchett pinta a les bruixes de forma més original, ja que elles usen una ferramenta molt diferent a les pocions i malediccions, saben manipular la ment de les persones amb una ciència  especial. Em declare una admiradora de Terry Pratchett ara i sempre.
En el llibre LES BRUIXES D'EASTWICK, de John Updike, una obra per a persones adultes, l'autor els dóna un aspecte sensual que tampoc ha faltat en la cultura popular. Però mentre l'autor afig atractiu als personatges, en la història real les bruixes eren castigades per practicar sexe de forma pecaminosa.
 L'obra VAQUES, PORCS, GUERRES I BRUIXES, Marvin Harris dedica l´últim capítol a explicar com les bruixes eren el broc expiatori de l'església, que necessitava tirar la culpa dels desastres socials a algú i aplicar càstics exemplars. Personalment opine que raó no li falta i la majoria dels estudis històrics i antropològics així ho conclouen.
En fi, podria continuar parlant de llibres i bruixes hores i hores, però resulta que jo també he aportat la meua visió sobre el tema i tinc un llibre amb el qual vull, sobretot, entretenir el públic. A més a més, desitge fer vore que la bondat i la maldat són termes molt relatius. L'ESTIRP DEL CAÇADOR és un homenatge a totes les dones que han plantat cara a l'estatus vigent, a les més curioses, a les rebels, a les que no es conformen amb callar i acotar el cap. Una novel·la juvenil que agradarà al públic de totes les edats.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Col·laboradors