dissabte, 20 de maig del 2023

Presentacions o pèrdua de temps?

Despús-ahir vaig estar prenent  café amb Teresa Broseta. Parlant de tot un poc, va eixir a  la conversa el tema de les presentacions de llibres.

Les dos som escriptores amb experiència i coincidim en què, al llarg del temps, ha abaixat el número de persones que acudeixen a les presentacions. 

Ens preguntem per què i quina és la solució per a fer-les més atractives. 

Creiem que és una qüestió que hauríem d'abordar autors, autores, editorials i altra gent implicada en la literatura, fins i tot les autoritats institucionals. 

Que no vinga el públic, significa un desinterés creixent pels llibres. I això resulta preocupant en molts sentits.

No tant perquè els autors i les  autores deixem de percebre guanys. De fet, la gran majoria de nosaltres no vivim exclusivament de l'escriptura.

Però si la lectura abaixa, també ho fa el nivell de coneixement. Els estudis i les estadístiques avalen una comprensió lectora cada cop més ínfima entre joves i persones adultes.  Sense comprensió, ens aboquem al fracàs personal, social i professional.

És hora de buscar una solució entre tots els sectors afectats. Aconseguir que la literatura resulte un art interessant, que la gent torne a les presentacions i a redescobrir els llibres.

Sí, admetem-ho, sense vergonya. Hem perdut lectors i lectores. Moltes persones prefereixen la immediatesa de l'art audiovisual. Altres busquen la felicitat en activitats més materials relacionades amb el plaer purament físic.  Però res ni ningú pot substituir la felicitat ni els beneficis que proporcionen obrir un llibre i llegir-lo.

Acudir a una presentació permet a la gent conèixer les  obres i a qui les escriu. No és una pèrdua de temps en absolut. 

Ara falta que la gent ho  entenga i que omplim de nou biblioteques, llibreries i salons d'actes. Sense excuses. 

Tanmateix, repetisc que cal una actuació conjunta i de forma urgent.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Col·laboradors